Висшето образование – 120 години по-късно

25 11 2008

picture-1Разглеждам тази снимка на Антон Попов от днешния брой на Градски вестник и си мисля колко добре отразява тя висшето образование у нас днес. 120 години след отварянето на първия висш педагогически курс у нас (за непросветените: в сградата, в която днес се помещава така мразеният от всички извън него журналистически факултет на СУ) картинката е много интересна: Ректорът води парада, а зад него вървят банкер №1 у нас – Левон Хампарцумян, издател №1 (и според постоянно засилващ се от една година слух вероятен бъдещ премиер) Иво Прокопиев, министърът на културата Стефан Данаилов и… други представители на родната академична общност.

Тук изводът би трябвало да е един – висшето образование у нас отива към конкурентност и новият ректор е достатъчно предприемчив, за да работи заедно с бизнеса за по-доброто на своите студенти.

Какво обаче не се вижда на тази снимка (Станишев е извинен – вече е бил финансовата инжекция, така че няма нужда да се появява): очите на Ламбо, който вероятно продължава да се чуди как не е успял да вземе цялата ботаническа градина в Балчик. Няма го и Даниел Вълчев, който би трябвало да присъства вместо културния министър, но напоследък отказва да се появява покрай СУ (завършва се Бюджет 2009 все пак, трябва да се изчислява колко пари ще бъдат отрязани и тази година за най-стария университет у нас). Липсва и президентът Първанов, но знаем, че той долюбва повече един друг университет, чийто ректор е негов съветник и заема сериозни позиции и във властта.

В четвъртък е стартът на първата на Балканите университетска телевизия – Алма матер ТВ. Още една вълна, която всеки се опитва да яхне. Надявам се обаче това да бъде един истински успешен проект, от който българското висше образование се нуждае.

Честит юбилей, Софийски университет!

Реклами

Действия

Информация

2 коментара

26 11 2008
Someone

Само че забравяте, че Бодаков пък е съветник на Пирински, ако това има значение. Въобще ръководството на нашия мил университет е…

28 11 2008
Александър Кръстев

Знам го това. И това не променя нищо в това колко качествен е като преподавател. Щото той комуникира със студентите, а не чете лекции.
Извинявай, Анонимен, примерът ти е неподходящ. Опитай пак.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: