Учителските стачки: в края на една провалена година

12 06 2008

Учебната година почти приключи. Една година, която бе обречена на провал още от самото начало. Една дълго време подготвяна стачка, месец и половина преговори, почти никакви резултати. Десетки хиляди абитуриенти, пропуснали да получат пълноценно обучение в може би най-важната година от своето образование.

Първо синдикатите изкараха учителите на стачка, после Янка Такева започна да прави нелогичен ход след нелогичен ход, докато самите учители не започнаха да я наричат измамница и да се отказват от нея. Такева неведнъж в процеса на учителската стачка се противопостави на нестачкуващите даскали, заплашвайки ги, че няма да получат увеличение на заплатите си. И съответно учителите бързо поискаха да я смъкнат от шефския пост на учителския синдикат.

Сега, почти 9 месеца по-късно, стачката е само част от миналото. Последиците от нея обаче все още са налице. Неясно бъдеще на зрелостниците по време на кандидатстудентските кампании, ниски резултати на матурите. Какво ли още ни чака като резултат?

Днес беше и третото заседание на Комисията за защита от дискриминацията по сигнал на родители, подаден срещу шефовете на учителските синдикати. Родителите вече са амбицирани да свършат работата на правителството и са инициирали законодателна промяна в Закона за уреждане на колективните трудови спорове, която да осигури в минимална степен образователни услуги по време на стачка. Създадена е и електронна петиция, която да събере още по-голяма подкрепа за инициативата.

Дали КЗД ще отсъди, че синдикатите са манипулирали умишлено стачкуващите учители и нарочно са протакали преговорите, или ще ги оправдае, предстои да видим. Факт обаче е, че промяна в българското образование трябва да има. И тъй като Даниел Вълчев е един от първите министри, които би трябвало да изгорят при следващи рокади в Кабинета, със сигурност ще се опита да спре нарастващата вълна от недоволство на родители, която привидно беше утихнала.

Петицията „За децата и родителите и учителските стачки“ можете да подпишете тук.

Реклами

Действия

Information

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: