В чест на свободата на словото Явор Колев каза: Извинявам се на Мишел

3 05 2008

Вчера по повод Международния ден на свободата на словото* следобедният блок на програма „Хоризонт“ на БНР бе посветен на блоговете и защитата на свободата на словото в интернет. Гости на „12+4“ бяха блогърите Симион Патеев, Делян Делчев и Александър Кръстев (едната половина от Големия тандем), както и ръководител сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев.

Очакваната дискусия „Има ли свобода на словото в българските блогове“ не се получи. По-скоро слушателите чуха колаж от изказвания на блогъри за това трудно ли се прави блог в България и чужбина и дали има натиск върху пишещите в тези среди. Очакваният открит диалог в ефир между представителите на родната блогосфера и властта в лицето на Явор Колев пък също не се състоя – разговорът бързо бе насочен към киберпрестъпленията и сигурността в интернет. В крайна сметка времето на говорене по време на почти 90-минутното участие на тримата блогъри в по Националното радио бе нещо от рода на 15:25 в полза на Явор Колев. Поне обаче получихме своето признание: след като г-н Колев извън ефир призна пред нас, че подобно отношение е грешка, той се извини пред цяла България за начина, по който Мишел Бозгунов-Мишел бе привикван миналата година в полицията и бе предупреждаван да смекчи тона в своя блог „Optimiced“.

После шефът на киберполицаите призна, че в една нова за органите на реда сфера като компютърните престъпления често се действа първосигнално, почти винаги настъпва хаус и се стига до подобни глупави ситуации. Колев на няколко пъти подхвърли, че многократно бил искал да се среща с блогърите и да си комуникират по спорните въпроси, но все не се получавало. И накрая… се изстреля от радиото веднага след края на предаването.

Важното е, че блоговете и в България вече започват да получават своята легитимация в националните медии (БНТ вече имат рубрика за блогове в емисиите през почивните дни). Надявам се, че следващият път ще попаднем на по-удобна ситуация, ще се получи хубав разговор и ще има положителен ефект.

* Честит празник, братя блогъри и журналисти!

Реклами

Действия

Information

3 коментара

14 05 2008
cybercrackerbg

Тандема, здравейте. Лека корекция на текста, ако позволите. Думата би трябвало да е хаОс, а не хаус, както сте писали. Поздрави 😉

6 06 2008
Бранимир Бонев

Коя е тая рубрика на Бнт, че нещо ТВ-то съм го спрял ?

10 06 2008
Александър Кръстев

В неделя вечер в централната емисия е. Не си спомням как се казва. Росен ще разкаже – работи там, все пак.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: