Да промениш без промяна

25 04 2008

Ето че вече имаме нови министри – близо година преди новите парламентарни избори и три години след старите. Е, вярно, в миналата година също имаше няколко смени (Румен Овчаров бе заменен от Петър Димитров, а Георги Петканов от Миглена Тачева, Гергана Грънчарова пък зае поста на станалата еврокомосар Меглена Кунева). Сега промените обаче са повече, но не и кардинални – те не са били такива никога всъщност.

Освен персонални, има и промени в имена на министерства – Министерството на държавната политика при бедствия и аварии вече е Министерство на извънредните ситуации, а Министерството на земеделието и продоволствието губи „продоволствието“ за сметка на „храните“. Уж сега наход били структурни промени по думите на премиера… Чакаме ги.

Но колкото и да променяме, май всичко си остава все същото, че може дори и да стане по-зле. Появиха се нови имена, които хем носят надеждата за прозрачна и честна работа, хем будят съмнение, че за една година мандат могат да бъдат с нещо полезни.

Михаил Миков стана новият министър на вътрешните работи – ще му е много „весело“ в тресящото се от скандали МВР. Но поведението му днес пред журналистите говори, че ще е доста по-трудна работата с него, отколкото с Петков. За разлика от другите новаци-министри, които спазиха церемонията и говориха пред медиите официално, това не стана във вътрешното министерство. Миков мина покрай журналистите, стоящи часове наред пред МВР, и не обели и дума. Румен Петков изобщо не се появи навън, а вътре не бе допусната нито една медия. И така, тайно и неофициално, Петков предаде поста си на Миков.

Не прави силно впечатление нито Евгени Желев, който оглавява вече министерството на здравеопазването, колкото и да се здрависва и да показва близостта си с Гайдарски. Новият министър на земеделието Валери Цветанов пък дори не се забави с първия си гаф – не знаеше името на собственото си ведомство. Николай Цонев, който оглави министерството на отбраната, също не изглежда точен избор, а и бизнеса му съвсем не е съвместим с новия му пост.

Остана Меглена Плугчиева – тя ще е министър на еврофондовете, първият в новата политическа история на България. Друг е въпросът, че нямаше да има нужда от такъв министър, ако не бяхме допуснали сериозни пропуски (каквито се появиха особено през последните месеци).

Какво ще промени промяната, ще видим скоро. Засега обаче остава подозрението, че ремонт на кабинета се прави само за временно стопиране на недоволството, за укротяване на разбунтувалите се и за избягване на предсрочните избори. Но кой е казал, че те са невъзможни?

Реклами

Действия

Information

4 коментара

25 04 2008
kanidga

Цялата работа е все едно си измил колата основно и си и сменил гумите да кажем. Изглежда все едно е излязла от магазина, нали.

30 04 2008
UZUMAKI

Точно така, разкарайте шибания акумулатор!

30 04 2008
Александър Кръстев

Ами то електролитът му и без това за нищо не става…

2 05 2008
Баба Коконица

Видяхти ли сига кво стана, видяхти ли! Кат ни слушати Царя, кат нищети да си сминити чипа тъй ши й то. Каза ви Царя да ни фърляти боклуци от балконити, каза ви да садити борчита, а вий кво направишхти! Вместу да садити борчита, вий изтръгнахти фиданкити, дету самият Цар ги беши засадил. Царят ви поструи чишмички, за да пийти бистра вода до насита, а вий кво напраихти, а, кво напраихти? Фърлихти си там изцапанити гащи и бутилькити от мастикатъ, дет я изпихти, докату хулихти своя Цар. Ей туй напраихти, а посли са почнахти да съ жалвати, чи ви било мръсну и искати Царя да ви почисти мръсотийти. Ей заради таквиз простофунгьелли ши са стопат ледницити и сичката помийа, деть сти я създали, ши ва залей! Ши ва залей! И тъй ши й, щоту обругахти нашия Цар, Господ да го поживи! Покайти са, дяца, покайти са, дордету не й късно!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: