Ислям, реч на омразата и убийства

31 03 2008

geert.jpgКакво свързва тези 3 неща? Ами… Холандия. Последните няколко дни светът отново е разтърсен от поредното явно нападение на националисти срещу ислямското вероизповедание. Този път датските карикатури на Мохамед са заменени от филм на холандски политик. Ръководителят на парламентарно представената холандска Партия на свободата Геерт Вилдерс за пореден път скандализира своята страна с филма си „Fitna“ (Думата означава нещо от рода на „гражданска война“). Този път обаче изцепката му придоби широки международни последици.

Холандският Волен Сидеров пусна на 27 март в интернет видеото, което незабавно бе разпространено в сайтовете за видеообмен, но и бе смъкнато с почти същата скорост от повечето места. Ето за какво става въпрос:

„Фитна“ се появява за пръв път в Liveleak.com, британския YouTube, който стана известен с каченото видео на обесването на Саддам Хюсеин. Сега порталът още веднъж напомня за себе си и след като веднъж свали скандалното видео след заплахи към екипа, вчера отново го пусна за свободен достъп за възрастни. Филмът съдържа скандални призиви и е напълно в духа на посланията на партията на Вилдерс: „Спрете Исляма“. Той обаче доведе до това, че холандският премиер се извини за посланието, идващо от неговата страна.

Казусът много напомня за друг холандски „творец“, направил филм срещу Исляма – Тео ван Гог, роднина на известния художник Винсент ван Гог. Тео е автор на филма „Submission“ („Подчинение“), заради който бе убит от Мохамед Буйери през 2004 година. Двете части на филма „Подчинение“ може да видите тук и тук.

wildersposter-geert.gifВилдерс едва ли ще бъде убит. Той обаче може да отпуши доста силна вълна от етническа омраза. Карикатурите на Мохамед вече дадоха достатъчно добър пример за това как умишленото насаждане на омраза на религиозен принцип. Ислямът отново е приравнен до тероризъм, въпреки че са ползвани и доста скандализиращи кадри с призиви на арабски. Развитието на скандала предстои, последиците тепърва ще се видят.

Само е хубаво да се позамислим: защо когато от страна на Исляма дойдат провокации, трябва да си мълчим. Но всичко, произлизащо от християните, е повод за Джихад. Или пък греша?

Реклами

Действия

Information

One response

17 12 2009
Божидар Костов

Исляма е Божи бич. Това е най-голямото зло, пред което се е изправил цивилизования свят. Надявам се никога да не постигне целите си; за СВЕТОВНА хегемония!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: