Kосово е… България

20 03 2008

800px-flag_of_kosovo.jpg

През последните няколко дни България е Косово и Косово е България. Днес на специално насрочена пресконференция България официално призна независимостта на новата балканска държава. Становището на управляващите е, че „Решението, което взе Министерският съвет, е съвсем закономерно и резултат на една последователна политика на Република България и на това правителство за гарантиране на максималната стабилност и сигурност на Западните Балкани и за развитие на интеграционните процеси в региона на Западните Балкани„.

И това, разбира се, е напълно вярно. Вярно е, че днес България официално продължи курса към засилване на американското влияние на Балканите и още повече засили рисковете от сепаратистки действия в региона. Вярно е и че българските правителства действат последователно – още с даването на коридор на НАТО за атаки срещу режима на Слободан Милошевич, държавата ни заявява позиция и сега продължава да я отстоява. Това обаче не трябва да става по начин, който може да накърни националните ни интереси.

Как това признаване на независимостта на най-новата държава на Балканския полуостров може да окаже негативно влияние върху България… След общата декларация на България, Унгария и Хърватия, която бе разпространена вчера, Сърбия отзова посланика си у нас. Това със сигурност ще затрудни отношенията ни със сръбската страна и ще нанесе немалко икономически щети на страната ни. Вярно, че сърбите винаги са ни порязвали, но намесата във вътрешните дела на една държава също не е особено положително явление. Още един минус на признаването е острата опасност на някого да му хрумне, че турското етническо население в България е прекалено многобройно и заслужава да се обособи като отделна автономна област, а след това и като независима държава.

Наивно? Е, сигурно на средностатистическия сърбин също допреди десетина години му се е струвал незначителен фактът, че в тази една територия сърбите говорят предимно албански, както у нас това правят много… българи. Именно заради това някак на място ми се стори изказването на Константин Димитров от ДСБ, че ДПС трябва да „излезе със специална декларация и да каже, че то и неговите членове и симпатизанти няма да използват прецедента от признаването на Косово за насърчаването на автономистки, сепаратистки тенденции в част от територията на България.“. Разбира се, тук едва ли от костовистите трябва да излиза каквото и да било противене на действията на правителството, защото помним кой беше на власт в началото на косовската криза.

И още едно изказване по въпроса, този път дразнещо. Прави го Христо Ковачки, говорейки за своите 100 млн. евро, които има под формата на инвестиции в Сърбия. По негови изчисления общата финансова стойност на загубите за нашата страна при влошаване на икономическите отношения със северозападната ни съседка биха възлизали на над половин милиард евро. Всъщност, биха били доста повече. Но на фона на останалите жертви, които България прави, за да играе по свирката на САЩ и Европейския съюз, това е нищо. Пък и едва ли тези 100 милиона ще се отразят чак толкова зле на Ковачки. Просто ще му се наложи да продаде по-рано имотите си в Сърбия и печалбата му да не е чак толкова голяма.

И въпреки моя песимизъм, да видим какво печелим от признаването. Трупаме уважение на международната политическа сцена, че успяхме по някакъв начин да се консолидираме с още 2 страни, които също са фактор в региона, и да заемем активна позиция. Жоро казва, че печелим нов съюзник, който досега не е излагал претенции към наши територии. Сколонен съм да се съглася донякъде, но ми се иска да вярвам, че няма да е „засега“. Защото ако и с източната част на БЮРМ се „случи“ нещо подобно на АОК и изведнъж Албания се окаже много близо до нашата граница (няма какво да се лъжем, Kosova е Албания), не би било особено приятно.

Казаното е казано, свършеното е свършено. България признава независимо Косово. Дано този ход не е прекалено прибързан. Ще видим… Косово е България!

Реклами

Действия

Information

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: