От Mercedes-а и анцуга към телевизионната слава

5 03 2008

Едва ли вече има някой, който да не е наясно как в съвремието се извършва подмяната на историческите факти – чрез медиите. И въпреки че е вече 21 век и е много трудно информацията да бъде подменена, все още ставаме свидетели на опити да бъдат дискредитирани дадени лица и на тяхно място в пантеона на „строителите на съвременна България“ да бъдат поставени личности, които само допреди няколко години са се занимавали с престъпна дейност.

logo-tv2.pngПоредният подобен пример видяхме в стартиралото по новата ефирна телевизия на Краси Гергов TV2 предаване „Истории с Патрашкова“. Тази неделя смятаната за доайен в родната лайфстайл-журналистика Кристина Патрашкова опита да легитимира и освети с положителен нюанс доказания и неколкократно съден Димитър Джамов, протеже на Братя Маргини и един от основните двигатели на гангстерската война между борци и каратисти в началото на Прехода. Тогава Джамов стана известен с факта, че първи нанесе удар в боя в клуб „Д’Ескрим“ на базата „Червено знаме“, когато СИК-аджиите пребиха набиращия по онова време скорост Слави Бинев. Днес е по-познат като активен персонаж в книгите за мутри и разследващите материали на крими-репортерите от средата на 90-те.

Джамов явно излиза от архивите – в момента е кмет на родното си село Семчиново, спечелил изборите след съмнително отказване на някои от противниците си, в „Истории с Патрашкова“ бе представен като типичен пример за човек, който цял живот е спортувал и след като му се е наложило да се откаже, трудно е превъзмогнал загубата. Борецът, срещу когото бе стреляно в центъра на София през 2002 година, се оказа един от най-големите доброжелатели на българския спорт, направил едва ли не повече от всички други родни спортни деятели.Ето как един 20-минутен портретен материал по набиращата скорост телевизия може да легитимира един „бивш“ престъпник като далновиден политик и щедър благодетел и ментор на бъдещите поколения. Не ми се иска да вярвам, че Краси Гергов е направил телевизия за мутри, но с цялата „чалга“, която струи от ефира на TV2, тази тезa става все по-вероятна.Всъщност вече позволихме подобни медии да превърнат Слави Бинев в един вид обществен лидер и евродепутат. Но на някои явления можем да бъдем само пасивни свидетели. Или може би не?Джамов с Евгени МинчевДжамов с Евгени Минчев (Снимка: Minchev.com)

Реклами

Действия

Information

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: