Траур по празници… отново!

2 03 2008
Чета през 20 минути нови и нови информации по агенциите за жертвите на трегедията от петък, когато пожар във влака София-Кардам отне най-малко 8 живота, и ми става все по-тъжно… И аз пътувам с този влак… Точно с този. 
Това, което стана, е трудно човек дори да си го представи – огън изгаря 8 човека – жени и мъже до такава степен и до такава неузнаваемост, че в момента е трудно да се уточни пола на овъглените им тела. Пресява се пепелта, за да се открият части от тях, за да бъдат сглобени след това. Накрая може да се окаже, че загиналите са повече, коментираха патолози от „Съдебна медицина“-Плевен. 
Бях дежурен в петък, вчера отново бях в редакцията на новините на „По света и у нас“. Родители на 25-годишния младеж Даниел Вичев звъняха тук, за да искат съдействие да го намерят. Стояха на гарата в Добрич с надежда той да се появи отнякъде или някой поне да им каже, че го е видял. За днес е била насрочена сватбата му. И пак днес родителите му идентифицираха тялото му. Изгорял е в големия и страшен пожар. Вместо венчило – погребение.
Сред загиналите е и студентка в Химическия факултет на СУ, директорът на Националния археологически музей и още хора…  
Жестока гледка беше изваждането на черните чували с трупове от изгорелите вагони. Безумно беше да се се слушат служители на БДЖ, които наистина ще поемат разноските по погребенията, но няма да върнат живота на починалите. 
Как е възможно да се заключват кушет-вагоните и спалните вагони? Как може да няма пожарогасители във влака? Как става винаги така, че когато дойдат пожарните, няма вода в тях и пожарникарите стоят отстрани, гледат и нищо не правят?
А накрая броим труповете…Каквото и да значи това, трагедията се разигра на 29 февруари – дата, която на 4 години се появява, и преди – 1 март и 3 март. Стана традиция да се случват такива тъжни неща, когато празниците предстоят. Странна традиция, с която най-лошото е, че започваме да свикваме… 
Реклами

Действия

Information

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: