Едни по-специални избори

29 10 2007

Тази вечер Големият тандем проследи изборите от едно специално място – студио 5 на БНТ. Там, където цяла България научи първа резултатите от местния вот. Честито на „новия“ кмет Борисов (засега печели на първи тур, но може да се стигне и до изненади). Как обаче се отразяват избори, на „Сан Стефано“ 29 знаят най-добре. Това се уверихме и ние.

 

28 октомври 2007 – денят на местните избори. Часът наближава 5.30. Остава половин час до започването на живото предаване на Канал 1, посветено на изборите за местна власт. Водещият Бойко Василев влиза в 5 Студио на БНТ, намества вратовръзката и търпеливо изчаква да му поставят микрофона, докато уточняват последните подробности с редакторите и режисьора на предаването. Ето че идва и моментът, в който всички вкъщи сядат пред екрана – повечето ще комбинират предаванията по трите национални телевизии, но хората вярват в БНТ, защото е с доказан професионализъм в подобни прояви.

 

След първите коментари на предварителните пол-ове на двете социологически агенции, които ползва БНТ – Сова-Харис и Алфа Рисърч, започват да хвърчат листи – смяна на данните, прехвърляне на сценария. Това ще се повтори още много пъти тази вечер – и резултатите в много моменти ще са достатъчно изненадващи, и сценарият ще бъде многократно прекрояван. Точно в този момент в студиото са представители на най-големите партии. Цветан Цветанов от ГЕРБ изслушва с ледена физиономия новината, че лидерът на партията му печели още на първи тур. След края на панела обаче е доволен и казва лаконично: „Гледай, 21 човека са ми звънели, докато съм в ефир.“

 

След паузата отново всичко сякаш е по вода – сменят се включване след включване от различните студиа на БНТ в страната. Материалите са разчупени, почти компенсират сковаността на репортерите. Най-култов се оказва кючекът след победата на д-р Хасан Азис в Кърджали. Разбира се, и обещанието на Румен Овчаров, че ръководството на БСП ще поеме политическата отговорност за ниския резултат, също трябва да се вземе предвид. По простата причина, че само час по-късно премиерът Станишев заяви, че червените всъщност са спечелили изборите.

Така един призрак остана да броди в коридорите на БНТ – призракът на въпроса „Някой въобще загуби ли в тези избори?“. На който бе отговорено в пресконференцията на Демократическата партия – Тити Папазов бе единственият, който заяви, че е изгубил надпреварата.

Дълга нощ. Емоции. Победители. Следва още седмица, в която някои ще правят сметки и ще мислят. А другите, другите да му мислят! 

Реклами

Действия

Information

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: