Аз съм ченге – гласувай за мен

26 10 2007

Вчера Комисията по досиетата (КРДОПБГДСРСБНА) вчера изнесе списък на 428 кандидат-кметове, които в неделя ще се явят на изборите в борба за кметски столове из цяла България. Този документ от 231 страници тепърва ще бъде повод за обширни дебати дали тези хора имат право да участват в местната власт или трябва да са горди, че са работили в полза на родината.
В днешните медии единствено „Дума“ си позволява да публикува всички имена, докато повечето се задоволяват само с извадки или просто графики с броя на сътрудниците по партии. Още в сряда обаче в-к „Експрес“ публикува имената на над 400 бивши сътрудници и агенти на ДС, което стана причина Софийска районна прокуратура да нареди на ГДБОП да разследва медията за нарушение на Закона за досиетата, който забранява да бъдат огласявани каквито и да е данни за ДС, преди да се произнесе КРДОПБГДСРСБНА. Образуваното дело е срещу неизвестен извършител по чл. 273 от Наказателния кодекс.
След оповестения вчера списък няколко партии призоваха своите кандидати, попчднали в сипсъка на Комисията по досиетата, да се откажат от изборите. Най-твърд в това отношение беше председателят на СДС Пламен Юруков, който в интервю на Ирина Недева за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ на БНР, че сините ще оттеглят политическото си доверие от кандидатите с агентурно минало.От НДСВ пък са категорични, че не гарантират „подкрепа за кандидат-кметове с досиета“ и ги призовават да оотеглят кандидатурите си.
Интересно е и изказването на писателя Георги Господинов, който е колумнст в „Дневник“. Той принципно има специално отношение към всичко, свързано с периода преди 10 ноември 1989 г. Неговото мнение е тук.

Какво обаче се оказва в крайна сметка? И агенти, и хора с чисто минало – всички си делят властта. И ще продължават да си я делят. Защото за някои това, че са били част от тайните служби, е гордост. За други да гласуват за подобни хора пък е въпрос на чест и най-вече тъга по „онова“ време. Докато за част от останалите това е без значение.
Най-вероятно разгласеният списък ще бъде просто поредният повод за ожесточени нападки между кандидатите и лидерите на политически партии, но няма да се отрази на изборите. Това ще стане ясно, ако Бриго Аспарухов (за когото беше сигурно, че е бил Агент, предвид миналото му на топ-разузнаваш, а това не попречи кандидатурата му за кмет на столицата да бъде издигната) отиде на балотаж. А това най-вероятно ще се случи.
Ако това стане, спирам да гласувам, докато това носталгично-по-миналото поколение не си отиде.

Реклами

Действия

Information

One response

29 10 2007
Александър Кръстев

Ох, раздвоен съм. Бриго не отиде на балотаж, защото такъв няма да има, за съжаление. Бате Бойко голям да порасне, но не става за кмет. И по-добре (за него) бързо да предизвика предсрочни избори, защото след 2 години със сигурност ГЕРБ няма да са в състояние да го направят премиер. Ако пък им се получи – софианци ще си гласуват пак за кмет – ей-така, профилактично. Тогава обаче няма да имат причина да се оплакват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: