Решиха: ЕВРО ще е!

18 10 2007

Тази вечер в Лисабон бе постигнато „епохално“ споразумение – въпреки протестите на Европейската централна банка, на кирилица единната европейска валута ще се изписва като „евро“. От ЕЦБ настояваха и у нас валутата да бъде изписвана като „еуро“, както е в повечето държави от ЕС. Точно останалите членки на евросъюза обаче се оказаха ключов фактор за вземането на решение в наша полза.

 

В края на миналата седмица имаше възможност България да блокира преговорите за подписване на Споразумението за асоцииране и стабилизиране на Черна гора, заради езиковия проблем с валутата. Късно вечерта в неделя обаче българската страна получи гаранции, че ако в понеделник подпише ССА с бившата югославска република, спорът „евро-еуро“ ще бъде разгледан подробно по-късно през седмицата. София се съгласи на подобен ход и всъщност да де възможност на другите държави от европейското семейство да покажат дали наистина са толкова солидарни, колкото е планирал Робер Шуман преди 50 години.

 

Обещанието от българска страна бе признак за поредната слабост и отстъпка на родната външна политика. В крайна сметка обаче се оказа, че ходът е бил подкрепен от солидна доза гаранции и ни бе показано, че България е уважаван член на ЕС. Явно е време наистина да почнем да вярваме, че хората са добри по природа. Както и чуждите политици (за разлика от родните).

countriesblue.gif

 

Прилично добър обзор по темата от „Фокус“ – тук.

Реклами

Действия

Information

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: