Седянка по Вълчево-Орешарски

9 10 2007

vyl4ev.jpg

Макар че учителите стачкуват вече трета седмица, едва преди два дни се появи някакво съществено намерение да се водят истински преговори. Резултат, въпреки че на пръв поглед изглеждаше, че няма, всъщност имаше. И то какъв! Днес валят искания от всички страни за оставките на образователния министър Даниел Вълчев и на финансовия – Пламен Орешарски.

В таен разговор, уловен от медиите видео (отделен въпрос е кой си позволи да го пусне и кой не…), Орешарски определи преговорите със синдикатите като „седянка“. Вълчев спокойно прие тази квалификация и не реагира по никакъв начин.

То да беше само тайният запис. Целият разговор онзи ден се водеше доста грубо и с нападки от министрите към синдикалистите. Високият тон на Орешарски стресна дори и председателят на КНСБ Желязко Христов.

Изобщо шоу имаше. Но истинският спектакъл дойде след това. Мълчаливият и неискащ да коментира нищо Орешарски, падна по гръб. Оказа се – поне по негови думи,  – че бил много афектиран от трудните преговори. И затова си позволил подобни думи, с които никого не искал да обиди…

Човекът е в чужбина, но намери време да се произнесе по казуса и да се извини, без да се крие. Ето какво се казва в обръщението му към преподавателите: „Истински съжалявам, ако съм засегнал учителите в хода на диалога ни през вчерашния ден. Дължа извинение на всички в гилдията, ако ефектът от афекта по време на тези напрегнати разговори е обидил представителите на учителското съсловие. Като представител на академичната общност, дълбоко уважавам учителския труд и осъзнавам важността му като основополагащ фактор за развитието и напредъка на обществото. Вярвам, че поставихме началото на истинската рамка на онова, което правителството и аз, в качеството си на финансов министър, ще направим за оптимизиране и реално финансиране на този важен за цялото общество сектор (…).“

Вълчев пък се опитва да бяга от нормалното в тази ситуация извинение. Вместо това той многократно препращаше към колегата си Орешарски. Към 12 часа вчера, докато течаха още преговорите в МОН, той отказа коментарите по темата и затръшна набързо вратата на журналистите. Но след няколко часа ситуацията се изостри… От ДСБ му поискаха оставката, това направиха и синдикати, учители… Навсякъде се говореше за „разтуряне на седянката“… В 15, без да е имало яснота, че ще има изявление на министъра, такова имаше. То най-вероятно беше необходимо не само за да се каже, че разликата в позициите на двете страни е 502 милиона лева, а и за да се изчисти образа на Вълчев от натрупания негативизъм през последните дни. Е, не успя да стане това, продължава да виси въпросът циничен ли е министърът, или не е. Като в по-голяма степен е ясно второто.

Стачката вече е в 15-я си ден. Поредните преговори на експертно ниво днес приключиха оново без резултати. Единственото, което става ясно от разговорите, е че има спестени средства от оперативна програма за оптимизиране на училищната мрежа и те са 20 милиона лева. Те могат да бъдат използвани за увеличение на учителските заплати с 25 %. Но пък са необходими са още 36 милиона лева, които могат да бъдат осигурени от преизпълнението на приходите от държавния бюджет. С други думи, пари има… ама не съвсем.

Утре преговорите ще бъдат на по-високо ниво. На масата на преговорите пак ще седне Орешарски. Дали ще им резултат, рано е да се каже. Знае със сигурност само че той вече ще внимава за включени камери и микрофони… За да не стане жертва на нов гаф…

Реклами

Действия

Information

One response

10 10 2007
Александър Кръстев

Тя наглостта няма край. Самият факт, че са си позволили да водят подобрен разговор пред микрофоните, знаейки, че поне един от тях е включен, показва пълната незаинтересованост на господата министри.
А че оставки няма да има, това е ясно. Интересен е въпросът обаче докога ще продължава подигравката. И кога Бат’ Бойко ще каже: „Тия министри не ги искам. Или ги сменят, или смъквам правителството от власт!“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: