Саркози даде урок по публична реч на българските си колеги

4 10 2007

Доста отдавна България не бе ставала свидетел на толкова добре координирано и отиграно представяне на политик (не само роден, но и чуждестранен) пред публика. Речта на френския президент Никола Саркози пред студенти и преподаватели в Аулата на Софийския университет бе едно чудесно дирижирано пиар събитие, изцяло по дипломатическия протокол. (Изключение прави 25-минутното закъснение на лекцията, но мисля, че може да бъде простено.). Вярно, не каза нито нищо ново, нито говори нещо неочаквано. Но все пак бе интересен. И точно защото беше себе си.

Френският президент говори 40-тина минути, в които се разходи по всички по-важни световни политически и икономически теми. Още в началото каза, че въобще няма да говори по предварително написаното слово. (Всъщност показа, че може да учи речи наизуст, за разлика от българския си колега, който определено изпитва трудности пред широка публика.).

Саркози засегна проблемите в Мианма, поговори за случая със сестрите, отговаряйки на всички евентуални неудобни въпроси, без дори да му бъдат зададени (успя да вмъкне, че е бил специално поканен от президента Първанов да се включи в преговорите и в този момент е решил да действа твърдо), дори имаше време да си направи на два пъти закачка с руската политика. Набързо обясни за приоритетите, след като страната му поеме председателството на Европейския съюз след 1 юли 2008 – енергетика, миграция, отбрана, околна среда и отношенията с Иран. Доста теми за сравнително кратко за случая време – сбита и добре конструирана реч.

За разлика от американския си колега (и явно приятел, след като си позволи най-тържествено да признае САЩ за „най-голямата сила в света“) Джордж Буш, Сарко не се срещна само с избран кръг от студенти, а се обърна към цялата студентска общност, като я прикани да се ангажира с обществения дебат: „Големите, велики народи са тези, които сами изграждат бъдещето си, а не стоят и чакат. Историята се движи не от темпераменти, които само говорят, а от личности, които преминават към действие. Ангажирайте се с цялото си сърце!“

Освен с гръмки и уж искрени изказвания, Саркози направи впечатление и с харизмата си по време на говорене. Френският президент показа завидни техники и най-вече добър усет за жестономиране. Различните пози далеч не изглеждаха толкова комично, както при изказванията на редица родни политици. Доста какво да научи човек.

1485500895_7172610740_m.jpg1485504801_f8d69793a9_m.jpg1486359054_a64ebbb855_m.jpg1485496745_f23f601d11_m.jpg1486366938_f44446cd42_m.jpg

Пълният „набор“ от жестове на Саркози е тук.

Реклами

Действия

Информация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: