Саркози в Софийския университет /нещо като репортаж/

4 10 2007

Идването на френския президент Никола Саркози у нас, макар и твърде кратко като времетраене (само няколко часа), обхвана една много важна и твърде емоционална, както се оказа в крайна сметка, среща. Среща със студентите, с младите хора на България (макар че ако трябва да бъда искрен, аулата на университета беше пълна преди всичко с журналисти и преподаватели и личности, които в никакъв случай не бяха студенти…) Повечето студенти останаха извън залата заради невключване в списъци или заради капацитета на аулата, непобираща всички, които искаха да се докоснат до френския гост…

Държавният глава на Франция захвърли бързо предварително написната си реч и говори така, както може би преди всичко чувствата му диктуваха. Което всъщност бе и грабващото в самото събитие.

Главен акцент в изказването му бяха отношенията Европа – България, Европейският съюз – България. Саркози тръгна от миналото на страната ни, спря се на османското иго и на спасяването на България от него. След това премина и през годините на социализъм, за да заключи, че ние сме имали велики мъченици и сме постигнали свобода, която не бива да губим. И която е ценна, защото не е даденост, а е извоювана с цената на много усилия. И че не бива да съжаляваме, че късно ставаме част от Европейската общност.

Препоръча всички ни да говорим, да се изказваме, да споделяме възгледите си за Европа. Да дадем душата си за Европа, да не позволим тя да ни бъде открадната. Според него истинските граждани са тези, които са ангажирани с мисълта за страната си. А Европа е зона не само на преговори и компромиси, но и на солидарност.

„Да живее България, Франция и Европа!“, каза с патос Саркози, заглушен от аплодисментите в залата.

Имаше и въпроси – уж на случаен принцип, макар че лично аз не забелязах импровизация в думите на Саркози, сякаш той много добре знаеше за какво ще бъде питан…

Студентите се интересуваха за Турция и нейният устрем към членство в ЕС. Саркози за пореден път в свое изказване се обяви за това Турция да не бъде част от съюза, защото така, по думите му, ще се причини дестабилизиране на Европа. Саркози беше категоричен, че е необходимо да се избере такъв път, че да се избегне унижението на Турция.

Саркози формулира в Алма Матер и целите на френското председателство на ЕС, което скоро предстои. А те са: обща енергийна политика, отбранителна политика, политика за миграцията и околната среда.

Присъствието на Саркози в Софийския университет завърши не само със здрависване с присъстващите в залата, но и с едно послание, което като че ли всички запомниха: „Бъдете страстно разумни!“.

Реклами

Действия

Информация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: