Към Президентството!

1 10 2007

За образователната ни система…

16.30. Осми ден от активните учителски протести. Хиляди учители и подкрепящите ги ученици се събират на няколко лъча пред сградата на Президентството. Тълпата е наистина огромна, истинско зрелище.

 

Зона от няколкостотин метра през сградата на президентската администрация е оградена с полицейски ленти, а силите на реда строго наблюдават все по-нарастващото множество. Този път учителите наистина са решили да покажат, че ще отстояват докрай правата си. Едва ли обаче щурмуването на сградата е приоритет за тази вечер. Респект наистина има, и то от двете страни.

 

Започваме с малко снимки от Александър. Надолу е Росен с повече инфорация за самия протест.

 

За кратко време се събраха над 1000 подписа в подкрепа на исканията на стачкуващите – от учители, ученици, родители… много хора, които застанаха зад лозунгите на протестиращите, част от които бяха: „Позорно е да принудиш учител да стачкува“, „Искаме 100 % увеличение на нормални политици“, „Професионалното образование – геноцид без диалог в света“, „Децата на България – най-интелигентните в света“… и т.н.

 

Само да скандират пред прозореца на президент, министър на образованието и науката, не стигна на събралото се мнозинство. Затова то се отправи (без предварително яснота, че това в крайна сметка ще се случва) към Министерството на финансите. Полицията се опита да спре учителите, но някак безпомощно. Затова и в крайна сметка протестиращите стигнаха до министерството, където желаната среща с Орешарски не се осъществи. Просто министърът вече липсваше там…

 

Следващата цел по пътя на митингуващите беше Народното Събрание, но и там желанието на учителите да разговарят с някого не се изпълни. Имаше една друга, някак неочаквана, но може би обяснима среща – с кандидата за кмет на София – Мартин Заимов, който застана зад учителите и настояването им да се задели 5 % от БВП за образование от догодина. Появата на Мартин може да се чете по няколко начина – част от предизборна стратегия… или просто солидарност. Кое от двете е, всеки сам да прецени…

 

На мястото на протестите остана само карта на София, донесена от Заимов, за да отбелязват протестиращите къде не работят училища и детски градини. Идеята за тази карта дошла след обаждания в щаба на Мартин Заимов от разтревожени родители и ученици, които сигнализирали за хаос с информацията покрай стачката.

 

Утре стачните действия продължават с пълна сила, но без да има категоричност как точно ще изглеждат те. По всяка вероятност ще се състои пак митинг пред Президентството. Ако общината разреши това… защото временно изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков се кани да вдигне палатковия лагер… и така да сложи край на протест, който… поне засега изглежда, че не може да бъде спрян.

 

Какво ще се случи и докъде ще стигне протеста… ще следим и ще разкажем тук.

Реклами

Действия

Information

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: