Кога ще си приберем имигрантите?

21 09 2007

507px-coat_of_arms_of_poland-official.pngТази седмица полският президент Лех Качински обяви, че се подготвя пакет от реформи, с които правителството да успее да накара повече от милион имигранти да се върнат обратно в родината си, която са напуснали след приемането на Полша в ЕС през 2004. Пакетът от мерки включва подобрения на законите в сферата на образованието, развитието на пазара на труда и увеличаването на информираността на населението. (При „Сега“.)

Ирландия и Шотландия например са сред страните, които се оплакват най-често от полските емигранти, въпреки че бяха сред първите, които приветстваха и дори насърчаваха пристигането на работници от Полша. Повечето от емигрантите въобще не намират бъдеще, ако останат в Полша (Материал на ВВС). Сега обаче, малко преди парламентарните избори, полското правителство е решило с няколко лесни стъпки да примами обратно имигрантите, чиято средна възраст е 26 години: ще бъдат създадени по-добри условия за започване на бизнес, ще бъдат провеждани и трудови борси в някои държави, на които полски пратеници ще показват на мигрантите отворилите се нови възможности за работа в родината им. Предвижда се и увеличаване на броя на училищата по света, в които се изучава полски език. (За всички мерки на полското правителство – от Шпигел Онлайн.)

Това би трябвало да бъде зелена лампичка за българското правителство, че е време да спре с опитите да измества обществения дебат към по-маловажни теми, а да въведе мерки, които да накарат младите да останат. Със сигурност пренебрегването на образованието не е един от начините за спиране на изтичането на мозъци. И докато някои избират да останат и да се борят, други просто осъзнават, че каузата е отдавна изгубена и напускат страната, търсейки по-благоприятни условия за реализиране на потенциала си.

Дори една малка стъпка би помогнала – да се създаде възможност за работа по време на летния сезон. Защото всяка година десетки хиляди студенти заминават на бригада чужбина. Голям процент от тях се двоумят дали изобщо да се върнат. Някои остават наистина разочаровани от живота си в чужбина. Много от тях обаче наистина не се връщат.

Реклами

Действия

Информация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: