Искам да стана кмет – виж ме на страницата ми в интернет

19 09 2007

Наближават избори и партиите се захващат с всички възможни ходове за набиране на избиратели. През последните няколко години обаче най-модерно е интернет агитирането, най-вече чрез лични страници или блогове на кандидатите.

И тези избори не правят изключение от правилото. Прави впечатление обаче, че все още практиката не е съвсем развита и повечето кампании се провеждат най-вече в страниците на партиите (както например стоят нещата при Новото време). Десните кандидати традиционно са активни в онлайн пространството (въпреки че добрата кампания на СДС за евроизборите не доведе до нито един депутат за ЕП), тъй като изявяващите се в мрежата са предимно десномислещи. Забелязват се и страници на кандидати и от по-малките градове, което е стъпка напред.

 

Някак нормално започваме от София.

Първият от „основните“ кандидати, които заложиха на директната комуникация с избирателите онлайн, беше Мартин Заимов. Той, както често прави напоследък, си противоречи в заявките за същността на личната страница – казва, че „това е личен блог, не кампаниен блог”, но пък си го е кръстил гордо „Моят блог за изборите”.

Кандидатът на НДСВ Антония Първанова има личен сайт на три езика. Създаден е в началото на годината, явно за да подготви почвата за евроизборите. От тогава обаче не е обновяван. Както знаете, Първанова бе евронаблюдател, а от първи януари и евродепутат, но на изборите не успя да спечели нужния брой гласове и се прибра у нас. Явно след това не изпитва нужда да се отчита пред избирателите си.

Архонт Слави Бинев, който се включва в поредната битка за София от името на партия Атака, „атакува“ виртуалното пространство с удари от таекуондото и може би именно затова личният му сайт е тежък, зарежда трудно и най-лошото – не се обновява.

 

Най-активно присъствие разбира се има настоящият кмет на столицата Бойко Борисов. Той обаче е поел върху негативната вълна с поредица от антиблогове. Къде на шега, къде по-сериозно, доста хора са се заели да хващат всяка грешна стъпка на Генерала. Първият пример, който ще ви покажа е озаглавен с тривиалното Бойко Борисов. Вторият се „списва“ от младеж на име Мариян Йорданов, след създаването на ГЕРБ спира да бъде обновяван. Просто защото антиблогът е посветен на „несъздадената партия на Бойко Борисов“.

(Без да е в полза на някой от кандидатите, блогът на Сашо предвещава люта битка между Тити Папазов и Бойко Борисов, отразявайки подвизите на Папазов от президентските избори миналата година.)

 

 

 

Какво става извън столицата…

 

 

В Бургас се оказват най онлайн-активни. Много добре сглобен сайт има мераклията за кметското кресло Димитър Николов. Кандидатът на ГЕРБ в морския град е подкрепян и от регионалната структура на ДСБ. Предизборният му щаб се състои (официално) от 15 души. Бургаският кандидат на Атака – скандалният бизнесмен Ваклин Стойновски, също има своя страница. Странно обаче, тя не се поддържа, въпреки че е с много добър дизайн и добра функционалност. Ползва се предимно за разпространение на бизнесидеите на Стойновски и протежетата му.

 

И кметът на Варна Кирил Йорданов подобно на Бойко Борисов си има анти-страница, която обаче не е насочена конкретно за изборите, а е плод на стари негови решения по време на последния му мандат.

 

Приятна изненада е и блогът на Станимир Карапетков, кандидат на НДСВ в Сливен. В него се събират предимно изказванията на кандидата пред медиите, но представлява добра инициатива на фона на пасивността на съперниците си.

 

 

Картинката, както сами се сещате, не е съвсем пълна, но официалната кампания все още не е започнала. След началото и, сигурен съм, доста от мераклиите за кметски постове ще атакуват интернет, за да пропагандират своите програми и възгледи, търсейки преднина пред съперниците си.

 

 

 

Реклами

Действия

Information

One response

19 09 2007
pippi

Да, ужасно дразнещо е когато някой политик- чул недочул вземе че си направи блог, напише два поста в него (като обикновено пламенно ни обяснява как за нищо на света няма да използва този блог за агитация) и земе ,че спре. Доста несериозно!
А иначе – страницата на Ваклин рулира. Той е просто върха, ше взема да се пробвам да стана бургаска снаха…току виж ме назначил за управител на небостъргача 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: