Чака ли ни студена зима?

30 08 2007

Дали ще има още много такива плакати за довиждане?

Днес правителството официално обяви намерението си да увеличи минималната работна заплата на 220 лева от 1 януари 2008 г., обеща и увеличение на заплатите в бюджетната сфера с до 10 на сто от 1 юли. (Виж обзора на Mediapool). Миналата седмица икономическият министър Петър Димитров обяви, че повереното му ведомство ще следи цените на 15 стоки у нас, като официалният старт на кампанията бе поставен вчера. (Интересно заглавие при Монитор). „Топлофикация“ пуска нови, опростени фактури през следващия отоплителен сезон, но не гарантира по-ниски сметки. Показа ги изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски първо в чудесно ПР интервю при Бареков по бТВ тази сутрин (Информация за новите фактури от Експрес.bg).

Тези три факта напътват към една мисъл – зимата ще е доста студена. Не само защото ще се налага да намаляваме парното, за да не плащаме солено догодина, а и защото има голяма вероятност да прекараме някоя и друга нощ пред Парламента. Като през зимата на 1997 година..

Без да съм специалист в областта на икономиката е ясно, че поредното увеличаване на минималната работна заплата (може би с около 60% само за последните 2 години, откакто коалицията „3:5:8“ е на власт) заедно със спекулативното повишаване на цените ще доведат само до едно – висока инфлация.

Едва ли са много хората, които си мислят, че с десетте процента увеличение на заплатите на държавните служители животът ще стане по-розов. Защото цените отдавна не са такива, каквито бяха през лятото на 2005-а. И увеличението е много повече от 60%! Държавният контрол над стоките със сигурност няма да помогне. Напротив, дори предизвика упреци, че държавата упражнява натиск – работното заглавие на материала на „Монитор“ например е било „Държавата арестува 15 стоки“.

Защо си мисля, че през студените зимни месеци площад „Народно събрание“ ще се напълни с гневни хора? Ами защото политиците правят глупави ходове точно преди местни избори. Защото вестниците, в стремежа си да търсят сензацията, заблуждават народа (и пишейки за монопол над цените, и против въвеждането на плоския данък, за който всъщност десни специалисти отдавна настояват). Защото точно както преди 11 години лятото не бе особено хубаво и хлябът пак скача. Нищо чудно скоро да се окаже и че сме изнасяли пшеница, когато трябва всъщност да внасяме. Освен всичко друго, Министерски съвет се подигра с Алма матер, а студентите винаги са били потенциална опасност за властта… (Не бива да забравяме и .)

За студена не знам, но със сигурност зимата ще е интересна. Дано не се окажа пророк.

* Снимка: Фотонаблюдател

Реклами

Действия

Information

2 коментара

4 09 2007
longanlon

Силно не съм съгласен с тебе.

Разбира се, правителството е затънало в проблеми – здравеопазването само гълта все повече пари без да произвежда качество, образованието ни е все още по комунистически тертип, който не е пригОден за новите условия, МВР има най-слабият министър откак се помни, който се държи не само идиотски, ами и бабаитски…

Но икономическата политика е една от малкото области, в която правителството се справя добре – за мое огромно учудване, тъй като, нали, е социалистическо. Корпоративният данък бе свален до нива сред най-ниските в Европа, което вече привлича инвеститори и повиши събираемостта му с 2/3 (!), макар и със забавяне осигуровките ще бъдат намалени с 3%, данъкът върху доходите ще е намален на 10%… В резултат на това са безработицата е на изключително ниски нива (в Германия е по-висока…), в страната има невиждана от ’89 насам макроикономическа стабилност, заемите от по 250 млн които допреди 1-2 г. МВФ ни отпускаше за да спаси с тях икономиката ни изглеждат смешни на фона на постоянно покачващите се държавни бюджетни приходи и фискален резерв.

Аз като се огледам виждам много майки с бебета, млади професионалисти с високи заплати, поради повсеместния глад за кадри дори неквалифицираните работници изкарват доста пари – все неща, за които можеше само да мечтаем преди 3-4 години. Да, в държавата има мног проблеми, но нека не критикуваме правителството в единствената сфера, в която се справя изненадващо добре.

30 01 2013
счетоводни къщи

през няколко месеца с години наред поскъпяват различните неща, петрола, тока, водата, парното, хяба, месото, млякото и сирената, олиот, яйцата – всичко което се сетиш поскъпва на определен период от време и винаги се казва същото като оправдание „да се изравним с цените в ЕС“ – пълни глипости

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: